lawine Piepers

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is een lawine pieper?

Wanneer je sneeuwtochten in de bergen maakt, is een lawine pieper onmisbaar. Het is natuurlijk te hopen dat je de lawine pieper nooit nodig zult hebben, omdat de kans dat je in een lawine terecht komt klein is. Dat zal zeker het geval zijn wanneer je binnen de skipistes blijft. Ga je tochten maken door de bergen waar sneeuw ligt, dan is een lawine pieper onmisbaar. Wanneer je een lawine pieper bij je hebt is de kans om een lawine te overleven een stuk groter. 

Lawine piepers door de jaren heen

De laatste jaren zijn de lawine piepers veranderd. Van analoog werden ze digitaal. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van drie antennes in plaats van twee. Daardoor werd het precies zoeken veel nauwkeuriger. Een lawine pieper kopen is dus nodig wanneer je de bergen intrekt met sneeuw. Wat je zeker ook niet mag vergeten bij een lawine pieper kopen is het oefenen. Je moet regelmatig oefenen met de pieper, zodat je bij een lawine snel en doeltreffend de pieper in werking kunt stellen. Wanneer je langer dan 15 minuten onder de sneeuw bedolven bent, nemen je overlevingskansen snel af. De eerste 15 minuten is de overlevingskans 92% en daarna zakt de kans naar 30% tijdens de volgende 15 minuten. Haast is dus een vereiste. Het is verstandig, als je de deur uit gaat in de besneeuwde bergen, om de pieper te activeren. Hij zendt dan signalen uit die je niet kunt horen. Zodra je ziet dat er iemand onder de sneeuw terecht komt, schakel je je pieper om op ontvangen. Dan kun je de bedolven persoon opzoeken. Daar is dus snelheid een vereiste. 

De werking van lawine piepers

Zodra de pieper in werking is gesteld zal het apparaatje ellipsvormige elektromagnetische radiogolven uitzenden en ontvangen. Een lawine pieper die ingeschakeld is op ontvangen zal de signalen opvangen van de andere pieper die signalen uitzendt. Dat kun jij of een ander zijn die onder de sneeuw ligt. De ontvanger is daardoor in staat de persoon die onder de sneeuw ligt snel op te sporen. Personen die de bergen intrekken met sneeuw hebben ook nog een opvouwbare prikstok bij. Daarmee kunnen ze in de sneeuw prikken om erachter te komen of de persoon er ook daadwerkelijk ligt. Is dat het geval dan kan met een sneeuwschep de bedolven persoon worden uitgegraven. Een lawine pieper kopen is dus geen overbodige luxe. Een lawine pieper kopen zou iedereen moeten doen voordat hij of zij de bergen in gaat trekken waar sneeuw is. Het is van belang goed voorbereid de bergen in te gaan.

 

Zeer vriendelijke no nonsense bejegening. Goeie deal met inruil. Aanrader.