Snowboardbindingen kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van snowboardbindingen?

Bindingen zijn een essentieel onderdeel van je snowboard uitrusting. Lees hieronder alles wat je moet weten over snowboardbindingen.
Klik hier om direct door te gaan naar ons grote assortiment snowboardbindingen voor dames, heren en kids van o.a. Burton, Flow en Salomon.

Strap vs Flow

De meest gebruikte snowboardbindingen zijn tegenwoordig de zogenaamde strap bindingen (van o.a. Burton of Salomon) en bindingen van het merk Flow (met een achter instap). De ouderwetse step-in bindingen worden tegenwoordig niet meer gemaakt. Deze bindingen gaven toch te weinig steun en controle bij het snowboard. Ook de bindingen voor hardboots zie je nauwelijks nog in de winkel en op de piste. Deze worden enkel nog gebruikte op alpine race snowboards (bijvoorbeeld bij Nicolien Sauerbreij).

De moderne snowboardbindingen bestaan uit drie hoofd onderdelen:

  1. Baseplate: De basis van de binding, het gedeelte waar je met je voet op staat;
  2. Highback (of Hi-Back): Het staande gedeelte wat de kracht overbrent bij een backside bocht;
  3. Strap(s): De band(en) waarmee je de snowboardschoen vastzet in de binding.

Strap bindingen zijn de traditionele bindingen met twee banden over de voet. De voorste strap is tegenwoordig bijna altijd een zogenaamde cap-strap. Deze strap valt meer over de neus van de schoen dan over de voorvoet. Het grootste voordeel hier van is dat de strap de voet nauwelijks nog kan afknellen. Flow staat bekend om hun snowboardbindingen met een achter instap. Deze bindingen hebben een grote band over de wreef van de voet. De band stel je af op je schoen, je stapt in door de highback omlaag te klappen en je voet in de binding te schuiven. Vervolgens zet je de highback vast met de zogenaamde 'snap lock', hiermee fixeer je de schoen in de binding. Een Flow binding werkt kort gezegd in omgekeerde richting ten op zicht van een strap binding. Bij een strap binding zetten de straps de schoen vast tegen de highback, bij een Flow binding drukt de highback de schoen in de strap. Uiteindelijk maakt het voor het besturen van het board niet uit of je een strap of Flow binding kiest. Beide soorten bindingen zijn er in alle segmenten, van beginner tot expert en van piste tot freeride gebruik. Het grote voordeel van een Flow binding is dat je hem (na het afstellen) zo aantrekt en dicht klikt. Dankzij de vooruitgang in techniek en materiaal zijn Flow bindingen minstens net zo stijf/direct als een vergelijkbare strap binding.

Stijfheid en materiaal

Net zoals bij de snowboards zelf en bij snowboardschoenen zijn er bindingen in verschillenden gradaties van stijfheid. De stijfheid van de binding zegt niet direct iets over het gebruik. Ben je een beginnende boarder, licht gebouwd en/of een rustige snowboard(st)er dan kan je prima uit de voeten met een wat soepelere binding. Houd je meer van boarden op hoge snelheid (op de piste of in de poeder) of ben je wat zwaarder gebouwd dan kies je voor een stijvere binding. Een stijvere binding heeft een directere kracht overbrenging waardoor je ook op snelheid meer controle hebt over je board. Het grootste deel van het aanbod bindingen is geschikt voor All Mountain / Freestyle gebruik. Kortom: Doe er mee wat je wil en wat je tegenkomt onderweg. Specifieke freestyle gerichte bindingen hebben doorgaans een iets soepelere bovenkant van de highback en geven meer mee in de richting van de nose en tail. Dit maakt het inzetten van trucs makkelijker en geeft een nog net wat meer vergevingsgezindheid. Specifieke freeride bindingen zijn juist nog stijver in alle richtingen om maximale controle te bieden.

Snowboardbindingen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. De eenvoudigere modellen zijn doorgaans gemaakt van sterk polycarbonaat. Om de binding stijver te maken kan hier glasvezel aan worden toegevoegd. Nog stijvere bindingen worden deels of volledig van nylon, aluminium of carbon gemaakt. Door gebruik te maken van carbon worden de bindingen niet alleen stijf maar ook lichtgewicht.

EST of disc-bindingen?

Burton is het enige merk wat gebruik maakt van twee verschillende montage systemen. De EST-bindingen van Burton zijn ENKEL geschikt voor montage op een Burton snowboard met het channel systeem. Het voordeel van EST-bindingen is dat de binding weinig tot geen invloed heeft op de buiglijn van het board en de zachte baseplate geeft meer comfort. Disc-bindingen (alle overige merken) zijn harder onder de voet waardoor het board ter hoogte van de binding minder mee buigt bij het maken van een bocht. Discs zijn de traditionele manier van het monteren van de binding op het board. Het filmpje hier onder legt kort het verschil uit tussen disc- en EST-bindingen. Alle Burton Re:Flex bindingen passen ook op een board met het Channel systeem. Oudere Burton bindingen passen met een andere disc ook op een Channel board. Flow NX2 bindingen passen zonder andere disc op een Burton snowboard met Channel systeem. Voor de overige modellen van Flow zijn losse discs verkrijgbaar om de binding geschikt te maken voor een Channel board. Weet je niet helemaal zeker of jouw huidige of nieuwe binding geschikt is voor een Channel board? Neem dan contact op met de winkel.