Snowboard kopen

Waar moet ik op letten bij een snowboard kopen?

Het vinden van een geschikt snowboard kan best lastig zijn. Welk board past het beste bij me? Hoe lang moet het board zijn? etc. Hieronder hebben we het een en ander op een rijtje gezet om je te helpen bij een geschikt snowboard. Klik hier om direct naar onze uitgebreide collectie snowboards te gaan.

 

Soorten snowboards

Globaal kan je snowboard onderverdelen in drie groepen:

  1. Park / freestyle snowboards
  2. All mountain snowboards
  3. Freeride snowboards

Park / freestyle snowboards

Freestyle snowboards zijn in vergelijking met freeride snowboards korter en minder stijf. Hierdoor is het boards beter onder controle te houden en is het makkelijker om bochten te maken. Dus om te beginnen is een freestryle snowboard zeker aan te raden. Vaak gaat men er van uit dat deze boards niet geschikt zijn om te carven of op hoge snelheid te cruizen en dat deze boards alleen maar gemaakt zijn om er tricks in het park of halfpipe mee uit te voeren. Bij de boards die gemaakt zijn om te jibben (spelen op de sneeuw en rails) is dit inderdaad vaak het geval. De serieuze freestyle boards (hogere segment) kunnen met gemak en een hoge snelheid halen en hebben een geweldige grip. Kijk maar naar de pro's. Deze komen vaak met 90 km per uur op een schans aanrijden.

Freestyle snowboard zijn meestal Twin Tip of Directional-twim snowboards. Bij een twintip zitten de bindingen exact in het midden en zijn de nose en tail even lang en breed. Tevens is de flex van de nose en tail gelijk. Directional-twin snowboard zijn gelijk aan een twintp, met als enige verschil dat de tail wat stijver is dan de nose. In sommige gevallen hebben deze boards ook een klein beetje setback (nose iets langer dan tail)

All mountain snowboards

In deze groep bevinden zich de meeste snowboards. Eigenlijk kun je er alle snowboard stijlen mee beoefenen, van carven tot airs maken, van ijs tot poeder.

All mountain boards hebben meestal een directional shape en zijn bedoeld om voornamelijk één kan t me op te boarden. Directional shape houdt in dar de nose van het board langer is dan de tail. Daarnaast hebben deze boards set-back (binding staan meer richting de tail). Uiteraard kan je met deze boards ook switch / fakie rijden.

All mountain boards zijn er in verschillende stijfheden, voor zowel beginners als gevorderden. De beginnersmodellen zijn vaak wat vergevingsgezinder en daardoor wendbaarder voor beginners.

Freeride snowboards

Deze boards zijn voornamelijk gemaakt om buiten de piste met te snowboarden. Natuurlijk kunnen de meeste freeride modellen prima uit de voeten op de geprepareerde pistes, maar kenmerkend is dat deze boards het geweldig doen in de poeder. Doorgaans hebben deze boards een lange neus en een extra korte tail waardoor deze boards super floaten.

 

Het gedrag van een snowboard

Het gedrag van een snowboard wordt voormaleijk bepaald door de opbouw en de stijfheid van het board.

Stijfheid van het board

Met de stijfheid bedoelen we hoe stijf het board is wanneer we het dorbeugen van tail naar nose. Deze stijfheid kan op verschillende maieren zijn opgebouwd. In de meeste gevallen is de nose wat soepeler en is het board een stukje stijver tussen de bindingen. Afhankelijk van het doel is het board anders opgebouwd qua stijfheid. In de meeste gevallen kan gesteld worden: Hoe stijver het board, hoe harder je er op kan boarden, maar hoe minder vergevingsgezind en speels het board wordt.

Camber

Camber is de tradionele spanning van het board. Wanneer je het board op een vlakke ondergrond  legt zie je dat het board in het midden geen contcat maakt. Deze spanning zorgt ervoor dat het board levendig is en dat het board snel reageert op bewegingen die de boarder op het snowboard uitoefend. Snowboard met camber hebben een goede pop en hebben een goede grip op de hardere pistes.

Reversed camber / rocker

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze boards het tegenovergestelde van camber boards. Als je het snowboard op de grond zou leggen raakt deze in het midden de gond en zijn de nose en tail van de grond af. Boards met een reversed camber zijn speels, hebben vaak een kortere radius en zijn zeer wendbaar.

Flat camber / flat base

Deze boards zijn helemaal plat, waarbij geen spanning oop het board staat. Deze boards drijven goed en zijn ook op de piste redeleijk speels. Deze boards zijn uitermate geschikt voor off piste of gewoon lekker cruizen op de piste.

Rocker

Rocker is niets meer dan een verlengde nose / tip van een snowboard. Tegenwoordig zie je steeds meer snowboards met een klassieke camber of een flat base met rocker in de nose en tail. Hoe langer de rocker hoe meer float het board heeft (drijfvermogen).De base van het snowboard

 Met de base bedoelen we de onderkant van het snowbaord die in contact komt met de sneeuw. De meesten soorten belag worden gemaakt van een Polyethyleen materiaal P-tex genaamd. Deze zijn meestal Sinterd of extruded.

Extruded base

Voor een extruded base wordt de P-tex gesmolten en de vorm van het board wordt dan uitgesneden. Dit soort belag is duurzaam en makkelijk te repareren, daarentegen is dit het langzaamste soort belag en kan het minder wax opnemen.

Sintered base

Voor een sintered base wordt de P-tex eerst tot een poeder gemalen, verhit en in een machine samengeperst waarna het board wordt uitgesneden. Sintered base is sneller / beter dan een extruded base en kan meer wax opnemen. Het is echter wel duurder dan een extruded base.