Skischoenen kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van skischoenen?

Skischoenen zijn misschien wel het belangrijkste deel van je ski uitrusting. Het is immers de verbinding tussen je lichaam en de ski's. Goed passende skischoenen voorkomen ook wat misschien wel de grootste ergernis is onder wintersporters; zere voeten.
Net zoals met ski's is er voor elke soort skiër een bijpassende soort skischoen. Ga hier direct door naar ons aanbod skischoenen voor dames, heren en kinderen!

De juiste maat

Bij skischoenen is het erg belangrijk dat ze goed passen. Een te grote schoen lijkt in de winkel misschien wel heel comfortabel maar eenmaal op de piste zal je er achter komen dat dit juist zere voeten veroorzaakt. Skischoenen hebben de juiste maat wanneer je recht op staand met je tenen de voorkant raakt en wanneer je in de ski houding (licht voorover hangen in de schoenen) staat je met de tenen net wel/net niet de voorkant 'kietelt'. Op deze manier zit je voet stevig maar comfortabel in de skischoen vast. De skischoen hoeft hierdoor veel minder strak dicht waardoor je geen koude voeten door afknelling krijgt.

Stijfheid of flex

Skischoenen zijn er in verschillende mate van stijfheid. Een soepelere schoen is comfortabel maar minder direct dan een stijvere (dus sportievere) skischoen. Ook als je wat zwaarder bent, ben je beter af met een stijvere skischoen. De stijfheid van een skischoen wordt aangegeven in getallen. Hoe hoger het getal, hoe stijver de schoen. De flex waarde is echter geen vast getal. Het geeft wel een goed beeld van het bereik van de schoen, maar het ene merk kan stijver of slapper aanvoelen dan het andere.
Grofweg kan je skischoenen als volgt in segmenten opdelen:

  1. Flex < 70: Comfort
  2. Flex 70 - 80: All Round
  3. Flex 80 - 100: All Round - Sportief
  4. Flex 100 - 120: Super sportief & Freeride
  5. Flex > 120: Race & Freeride

De stijfheid van een schoen zegt echter niks over het gebruik. Zowel op de piste als naast de piste ben je als je als liefhebber van het ruigere werk beter af met een stijve schoen. Het verschil tussen sportieve / race piste schoenen en all mountain / freeride schoenen is vooral de pasvorm en de demping. All Mountain / Freeride schoenen zijn vaak voorzien van een meer dempende zool en een loop stand (of hike functie) en hebben een comfortabelere (bredere) pasvorm dan race schoenen.

Pasvorm

Een skischoen moet niet alleen passen bij het beoogde gebruik. Het is nog veel belangrijker dat hij lekker zit. Elk merk heeft verschillende modellen/lijnen die allemaal verschillend zijn in breedte van zowel de voet als de schacht (het gedeelte om de kuit). Elke lijn van skischoenen is er vervolgens weer in meerdere stijfheden te verkrijgen. Hierdoor is er voor elke voet een goed passend model te vinden wat ook past bij de skiër. Over het algemeen zijn race schoenen smaller dan meer all mountain en freeride achtige schoenen. Omdat de juiste maat en de pasvorm van skischoenen zo belangrijk zijn nemen wij altijd uitgebreid de tijd om je voeten op te meten. Je voelt uiteindelijk zelf het beste welke schoen het beste zit. Neem daarom rustig de tijd om skischoenen te passen in onze winkel in Hengelo (ov) en je uitgebreid te laten adviseren door een van onze wintersport experts.

Zooltjes

Heb je tijdens het skiën last van kramp of tintelingen in de voet? Laat dan een zooltje op maat maken. Een op maat gemaakt zooltje ondersteunt de voet beter dan een standaard zooltje en lost problemen met kramp en tintelingen op.
Neem contact met ons op voor verdere informatie en/of het maken van een afspraak voor het maken van zooljes voor in je skischoenen.Bekijk hier ons assortiment skischoenen.