Skbril kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een skibril of goggle?

Een goede skibril (ook wel goggle genoemd) is niet alleen om je ogen te beschermen tegen de schadelijke UV straling. Ook kan een goggle het verschil maken tussen goed of slecht (of geen) zicht.
Lees hier handige informatie voor het kopen van een nieuwe skibril. Klik hier om direct door te gaan naar onze grote colletie skibrillen of ski- en snowboardhelmen.

Waarom een goggle?

Sinds de opmars van de ski- en snowboard helm is ook de skibril / goggle een steeds belangrijker onderdeel van de wintersport uitrusting geworden. Een goed passende combinatie van helm en goggle zit veel lekkerder dan een zonnebril met de pootjes onder de helm. Daarnaast sluit een goggle ook veel beter af waardoor je geen last hebt van tocht langs de randen, sneeuw in de bril en beslagen glazen. Practisch alle skibrillen hebben een dubbele lens. Dat wil zeggen: een lens opgebouwd uit twee door middel van foam of siliconen van elkaar gescheiden lenzen. Samen met een ant-fog coating aan de binnenkant van de lens zorgt dit er voor dat een skibril praktisch niet beslaat. Daarnaast zijn de lenzen van skibrillen vaak meer contrast verhogend dan die van een gewone (sport)zonnebril.

Combinatie skibril en helm

Voor het comfort en de veiligheid is het belangrijk dat de goggle en helm goed op elkaar aansluiten. Een te grote bril drukt de helm weg. Dit zit niet lekker en de helm biedt niet meer de optimale bescherming. Een te kleine bril is vooral minder fijn en het ziet er minder mooi uit. Doordat er ruimte tussen de helm en de bril zit kan je een koud voorhoofd krijgen. Een skibril en helm van het zelfde merk passen altijd goed op elkaar. Gelukkig passen de meeste recente modellen helmen en brillen bijna allemaal goed op elkaar, ongeacht het merk. Pas voor de zekerheid de skibril samen met de helm.
Groter is niet altijd beter. Maar bij skibrillen is het wel zo. Met een goggle met een groter montuur heb je een groter blikveld dan met een kleinere bril.

Lens soorten

Skibrillen zijn er in vele soorten en maten met nog veel meer verschillende lens tinten. De tint van de lens bepaalt het inzet bereik van de bril. Een lichte lens die meer licht doorlaat is vanzelfsprekend meer geschikt voor omstandigheden met slecht weer dan een donkere lens die weinig licht door laat. De lichte (slecht weer) lenzen hebben vaak een gele, oranje, blauwe of roze tint en werken contrast verhogend. Ondanks dat ze meer licht door laten zijn de slecht weer lenzen wel UV beschermend. Doordat ze meer licht door laten is het uiteraard wel feller aan de ogen.
Tussen de echte slecht weer lenzen en de hele donkere lenzen zitten de all round lenzen. Deze lenzen hebben vaak een iets donkerdere oranje of groen/blauwe lens met een spiegel coating. Een dergelijke lens laat minder licht door dan de hele lichte, maar nog wel genoeg om ook in het slechte weer nog goed te kunnen zien. Dit is eigenlijk de meest veelzijdige lens soort en is daarom ook bij de meeste skibrillen de standaard lens.
Van bijna alle skibrillen, behalve van Sinner, zijn de lenzen te wisselen. Sommige brillen worden standaard met twee lenzen (een lichte en een donkere) geleverd. Voor de andere brillen zijn extra lenzen los verkrijgbaar om zodoende de bril aan te kunnen passen aan je eigen wensen en omstandigheden. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je in het geval van een kras op de lens niet perse de hele bril hoeft te vervangen.
Het is niet te zeggen welke lens tint het beste is. Dit is deels een persoonlijke voorkeur. Iemand die sneller last heeft van fel licht zal liever een donkerdere lens kiezen dan iemand die hier weinig last van heeft. Heb je snel moeite met contrast en diepte zien in slecht weer? Kies dan voor een lichtere en vooral contrast verhogende lens.

Skibril voor brildragers

Voor brildragers zijn er de zogenaamde OTG skibrillen. OTG staat voor 'over the glasses'. Dit zijn in feite gewone skibrillen die nog niet iets groter gemaakt zijn en inkepingen hebben voor de pootjes van de gewone bril. Ook hier geldt dat groter wel beter is. Als er meer ruimte in de skibril is voor de gewone bril heb je veel minder snel last van condens op de skibril of de gewone bril. De lucht kan immers beter circuleren in de bril. De ultieme oplossing zijn de Turbo Fan skibrillen van Smith. Deze skibrillen hebben een klein ventilatortje boven in het frame om de lucht te laten circuleren. Hiermee is het beslaan echt verleden tijd.
Een andere oplossing is een goggle van adidas eyewear zoals de ID2. In de goggles en de sport zonnebrillen van adidas eyewear kan een inzet stukje geklikt worden met daarin glazen op sterkte. Het grootste voordeel hier van is dat je geen normale bril meer nodig hebt onder je skibril. Je hebt dus geen extra pootjes van een bril onder je helm en bij een valpartij kan je bril niet beschadigen.

Tips

Tot slot een aantal tips om meer en langer plezier te hebben van je skibril.

  1. Schoonmaken: Maak je skibril alleen schoon met het bijgeleverde zakje / poetsdoekje. Gebruikt NOOIT servetten of zakdoekjes. Maak de lens alleen schoon als deze droog is. Zeker lenzen met een spiegel coating moet je alleen droog poetsen. Doe je dit niet dan kan je op den duur de spiegelende laag er af poetsen. Poets ook nooit de binnenkant van de lens. Hier zit een anti-fog coating die het beslaan tegen gaat en ook deze kan je er op den duur af poetsen. Heb je sneeuw op de lens of in de bril? Klop, schud en blaas dit er dan af voordat je gaat poetsen.
  2. Beslaan tegen gaan: Ondanks de dubbele lens, ventilatie en anti-fog laagjes kan het altijd voorkomen dat de lens (deels) beslaat. Het beste kan je de bril zo min mogelijk op en af zetten. Op die manier kan er geen koude en/of vochtige lucht in de bril komen waardoor deze beslaat wanneer je hem op zet. Vaak beslaat je bril als je stilstaat. Dit komt omdat er dan geen lucht door de bril stroomt. Maak je weer wat vaart dan zal het vanzelf weer oplossen.
  3. Lens wisselen: Oefen het er uithalen en er weer in zetten van de lens gerust eens voor je op pad gaat. Pak de lens nooit vast met je handen. Dit kan coating aantasten. Gebruik het zakje om de lens vast te pakken.