Ski's kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van ski's?

Het kopen van een nieuw paar ski's kan best lastig zijn. Welke soort ski is het meest geschikt voor mij? Welke lengte heb ik nodig? Zit er wel een goede binding op? Zomaar een paar vragen die de keuze alleen maar lastiger maken.
Om het vinden van de juiste ski makkelijker te maken hebben wij het een en ander een rijtje gezet. Klik hier om direct naar onze uitgebreide collectie ski's te gaan.

Soorten ski's

Ski's komen in veel verschillende soorten en maten maar zijn in te delen in de volgende segmenten:

  1. Dames ski's
  2. Ski's voor beginners
  3. All Round / Piste ski's
  4. Race ski's
  5. All Mountain ski's
  6. Off Piste / Freeride ski's
  7. Freestyle / Park ski's

Alle ski's komen tegenwoordig standaard in een set met passende bindingen. Een ski voor beginners komt met een lichtere binding dan een sportieve race of all mountain ski. Alleen freestyle en freeride ski's worden ook wel zonder binding aangeboden. Dit biedt keuze vrijheid om bijvoorbeeld een tourbinding te monteren.

Rocker

Tegenwoordig zijn er bijna geen ski's meer te vinden met 100% voorspanning (camber, de ski staat bol). Bijna elke ski heeft in meer of mindere mate rocker. Rocker is kort gezegd omgekeerde spanning. De ski begint dus iets eerder licht omhoog te lopen. Hoe meer rocker de ski heeft, hoe makkelijker de ski draait en hoe makkelijker de ski in zachte sneeuw door blijft skiën.
Hieronder een afbeelding om het te verduidelijken (dit zijn de soorten camber/rocker combinaties van Rossignol, maar zijn min of meer voor de andere merken ook van toepassing).

       ski rocker

Dames ski

Dames ski's zijn er voor bijna iedere soort skister, van beginner tot expert. Enkel als je hele specifieke wensen hebt kom je uiteindelijk uit bij uni/heren ski's, maar tegenwoordig zijn er zelfs super sportieve all mountain ski's en zelfs freeride en freestyle ski's (Armada Cantika) voor dames. Het grootste verschil tussen dames ski's en de andere ski's is dat bij de dames modellen de binding iets meer naar voren en eventueel met een kleine verhoging van de hak gemonteerd is. Dit zorgt er voor dat er minder kracht voor nodig is om genoeg druk voorop de ski te zetten ten opzichte van heren/uni ski's. De mate van rocker in dames ski's hangt af van het precieze soort dames ski het is.
Alles wat hierna is geschreven over de verschillende soorten ski's gaat ook op voor de dames ski's in het betreffende segment. 

Beginners ski

Een ski voor de beginners moet vooral makkelijk zijn. Deze ski's zijn relatief soepel en hebben een kortere radius (ze maken een korte bocht). Dit maakt dat een beginners ski weinig kracht nodig heeft en makkelijk te bocht om gaat. Ski's voor beginners komen doorgaans met een lichtere binding dan de ski's voor de sportievere skiër. Ski's voor beginners hebben tegenwoordig vrijwel allemaal een lichte rocker neus. Een goede keuze voor een makkelijk te skiën ski is bijvoorbeeld de Rossignol Pursuit 14.

Piste / All Round ski

Heb je al een aantal weken ervaring en kom je naar eigen zeggen wel lekker de berg af, dan worden de all round piste ski's een interessante keuze.
Deze ski's zijn wat stijver dan pure beginners ski's, maar ook weer niet te stijf. Dit maakt dat deze ski's voor de meeste gevorderde skiërs voldoen. Je kunt zeggen dat we hier spreken van een middenklasse ski. Deze ski's laten zich zowel op tempo skiën en hebben meer dan genoeg grip voor gesneden (carve) bochten, ze blijven echter nog steeds ook makkelijk te rutschen. All round piste ski's variëren van ski's voor de gevorderde maar meer ontspannen skiër tot sportieve all round modellen.  De piste / all round ski's hebben praktisch allemaal een lichte rocker neus. Een van de opties voor een all round / sportieve piste ski is de Rossignol Pursuit 16.

Race ski

Een race ski is voor de hele ervaren skiërs die alleen op de piste skiën en dat het liefst op een stevig tempo doen. Race ski's komen doorgaans in twee soorten; slalom en reuze slalom. Deze ski's zijn stijver dan sportievere all round modellen. Hierdoor zijn ze stabieler op hoge snelheid en hebben ze meer grip. Dit soort ski's vragen wel om een betere techniek.
Salom ski's zijn meer getailleerd dan reuze slalom ski's. Dit maakt dat slalom ski's wendbaarder zijn. Reuze slalom ski's zijn gemaakt voor lange bochten en blijven nog rustiger op hoge snelheid. Ook alle race ski's hebben tegenwoordig een lichte rocker neus. Dit zorgt er voor dat de ski makkelijker de bochten in stuurt.

All Mountain ski

Een all mountain ski is als het ware een soort SUV. Deze ski's komen zowel op als naast de piste goed tot hun recht. Binnen het all mountain segment variëren de ski's van all round tot hele sportieve modellen en van een meer piste / all mountain ski tot een all mountain / freeride ski.
Alle ski's binnen het all mountain segment zijn breder dan 100% piste ski's. Hoe breder de ski is, hoe meer drijfvermogen hij heeft in de zachte sneeuw of buiten de piste. Extra drijfvermogen komt ook op de piste goed van pas als er een laagje verse sneeuw is gevallen of juist wanneer het warm en papperig is. Een ski met meer drijfvermogen blijft dan simpelweg lekkerder door skiën.
Naast dat all mountain ski's breder zijn dan piste ski's hebben ze vaak ook meer rocker in de neus en/of achterkant van de ski. Hierdoor blijft de ski ook in de zachte sneeuw lekker sturen. Om optimaal te profiteren van extra drijfvermogen worden, ook dankzij rocker, all mountain skis vaak gekozen in een lengte die meer richting lichaamslengte gaat. De extra lengte komt het drijfvermogen van de ski ten goede, maar door de rocker gaat de extra lengte niet ten koste van het draaigemak. Een goede, veelzijdige all mountain ski is bijvoorbeeld de Rossignol Experience 88.

Off Piste / Freeride ski

Ben je op zoek naar een ski met nog meer drijfvermogen (ook wel float genoemd) dan is een off piste of freeride ski de juiste keuze. Deze ski's zijn nog weer breder dan all mountain ski's en hebben ook meer rocker in nose en/of tail. Freeride ski's neem je in lichaamslengte of nog iets langer. Lengte en breedte komen het drijfvermogen immers ten goede. Freeride of off piste ski's hebben de meeste rocker in neus en/of tail van alle ski's. Hierdoor duikt de neus veel minder de sneeuw in en draait de ski makkelijker.
Off piste of freeride ski's worden zowel in een set met passende bindingen aangeboden als in ski's los. Dit biedt keuze vrijheid om bijvoorbeeld een tourbinding te monteren in plaats van een 'vaste' binding.
Hoewel er steeds meer off piste / freeride ski's op de markt zijn die ook op de piste goed hun mannetje staan (bijvoorbeeld de Rossignol Soul 7 of de Salomon Q 98) komen de meeste freeride ski's zoals de Armada JJ en Armada Magic J het best tot hun recht in de diepe sneeuw.

Freestyle / Park ski

Freesyle ski's worden ook wel twintip ski's genoemd. Naast dat deze ski's ook achter een omhoog lopende punt hebben staan de bindingen ook meer in het midden van de ski dan bij alle andere soorten ski's. Hierdoor draait de ski nog makkelijker om zijn as en achteruit (of switch) skiën gaat nog makkelijker.
Anders dan je wellicht denkt staan de meeste freestyle twintip ski's ook op de piste nog aardig hun mannetje. Dus ook een tocht door het skigebied maken kan je uitstekend doen op twintip ski's. Een ski als de Atomic Panic is een perfect voorbeeld van een ski die eigenlijk op elk vlak (piste, off piste en freestyle/park) goed presteert. Freerstyle of park ski's komen zowel in traditionele volledig 'camber' (voorspanning) uitvoeringen als in modellen met rocker in meer of mindere mate. Een populaire en veekzijdige twintip is de Armada El Rey.

Bekijk hier ons complete assortiment ski's.